Karup Kartoffelmelfabrik

Varmegenvinding på proteinlinjer

Karup Kartoffelmelfabrik

Karup Kartoffelmelfabrik 1020 421 EnergySolution A/S
Varmegenvinding på proteinlinjer – del 2

Vi havde forventet et godt resultat, men projektet viste sig at være endnu bedre end forventet. Vi har endnu en gang haft et positivt afkast af samarbejdet med EnergySolution

– Kjeld Jensen, Driftschef ved Karup Kartoffelmelfabrik Amba

 

UDGANGSPUNKT:

Karup Kartoffelmelfabrik forvandler hvert år flere ton gode jyske kartofler til hvidt kartoffelmel. Derudover udskiller man protein fra kartoffelfrugtsaft. Fabrikken ønskede at teste, hvorvidt man kunne forbedre sin varmgenvinding.

UDFORDRING:

Når Karup Kartoffelmel skulle udskille protein fra kartoffelfrugtsaft, opvarmede man frugtsaften til ca. 130°C, for at få proteinerne til at koagulere. Opvarmningen var delvis varmegenvinding (ca. 80%) og delvis damp (ca.20%). Dampen blev produceret med gas og udgjorde en betragtelig omkostning i processen.

Det var derfor interessant at lave et testprojekt, hvor vi sammen med Karup Kartoffelmel undersøgte, om varmegenvindingen kunne forbedres, uden slutproduktet blev forringet, men hvor produktionsomkostningerne blev reduceret.

PROJEKTET:

For at fastlægge potentialet blev der udarbejdet en række varmebalancer og tests, som resulterede i en udskiftning af de eksisterende spiralvekslere til nye pladevarmevekslere.

Med de nye pladevekslere blev varmegenvindingen øget ganske betragteligt, og Karup Kartoffelmel opnåede dermed en betydelig reduktion af gasforbruget.

Projektet havde tilmed et par fine sidegevinster: effektiviteten på linjerne blev fastholdt på et højere niveau end hidtil, inden rengøring, og man opnåede en bedre afkøling af det kondensat, der blev brugt til at forvarme linjerne.

DÉT FIK KARUP KARTOFFELMEL:

 • Indfriet målsætning om optimeret drift
 • Optimeret varmegenviding
 • Højere effektivitet på produktionslinjerne
 • Bedre afkøling af kondensat

PROJEKTETS UDBYTTE I TAL:

 • Årlig besparelse på 6.365.000 kWh / 1.446.000 kr.
 • Forventet ROI: < 20 mdr.

OPLEVER I LIGNENDE PROBLEMSTILLINGER?

Ønsker I at energi- og procesoptimere jeres produktion, er I mere end velkommen til at kontakte os for en uforpligtende snak om lige netop jeres behov.

   TelefonE-mail

  Besked er sendt!

  Vi vender retur til dig snarest muligt.

  Vil du høre mere?

  Vil du høre mere eller har du spørgsmål til os, så kontakter vi dig meget gerne på tlf. eller mail.   TelefonE-mail